Search

Information

"Mali kucharze - zdrowsze dzieci, bo od najmłodszych lat uczą się gotować, pomagają przyrządzać posiłki, mają zdrowsze nawyki żywieniowe".

 

Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka, dlatego postanowiliśmy zorganizować dla przedszkolaków cykl zajęć kulinarnych. Zajęcia te umożliwiają dzieciom przeżywanie kucharskiej przygody, uczestniczenie we wspólnym tworzeniu smacznego i zdrowego posiłku jako alternatywy dla niezdrowych przekąsek. Podczas zabaw w „kucharzenie” dzieci poznają różne smaki, zapachy oraz mają możliwość wykonywania różnych pyszności (tosty, kruche ciasteczka na dzień Babci, maffinki, pierniki, drożdżowe cyfry, hot dogi, mazurki ...).

 

Celem zajęć jest:

- podnoszenie świadomości zdrowotnej dzieci

- utrwalanie podstawowych nawyków higienicznych i żywieniowych

- zapoznanie dzieci z zasadami bezpiecznego korzystania ze sprzętów kuchennych

- uczenie: jak nakryć do stołu i jak się przy nim kulturalnie zachować

- kształtowanie praktycznych umiejętności samoobsługowych

 

Wspólne gotowanie to idealny pomysł na twórcze wykorzystanie czasu i integrację grupy.

 

~~~~~~

Korzystając z jesiennych przetworów owocowych "Tulipany" piekły gofry - jesień 2017r. Praca poprzedzona była kodowaniem przepisu z użyciem symboli, zapisaniem propozycji i wykonaniem wg przepisu /A. Tustanowska/

~~~~~~

"Stokrotki" ozdabiają mufinki dla Babci i Dziadka

Na spotkanie z Babcią i Dziadkiem w styczniu 2017r. wypiekaliśmy i ozdabialiśmy mufinki i serduszkowe ciasteczka. Zaprosiliśmy też gości na zabawy i konkursy kulinarne.

~~~~~~

Wielkanocne pieczenie w "Tulipanach" - zajączki, kurczaczki, baranki. Na zajęciach kulinarnych pieczemy ciasteczka z motywami wielkanocnymi, ozdabiamy i zanosimy na święta do domów. Uczymy się sztuki ozdabiania. Podtrzymujemy tradycję domowych - zdrowych i mało słodkich wypieków.                                      A. Tustanowska, S. Kajszczak

~~~~~~

Sałatka owocowa w "Słonecznikach" - mówimy o zdrowym odżywianiu, na zakończenie tematu dzieci robią sałatkę owocową, zachęcamy do włączenia owoców do codziennego jadłospisu.   I. Iwańska-Brzeszcz, D. Zwolińska

~~~~~~

* "Stokrotki" robią hot-dogi.

~~~~~~

Pizza w "Rumiankach" - czyli "Zdrowy styl życia". W pizzy smakuje wszystko. Pomysł na zjadanie warzyw: pieczarki, papryka... i wędlin. Chętnie zjadamy, gdy sami komponujemy. Poznawanie piramidy żywieniowej, segregacja produktów na: produkty mleczne, produkty mięsne, owoce, warzywa. Dzielenie produktów na zdrowe i niezdrowe.     M. Ciećwierz

~~~~~~

Babeczki w "Stokrotkach" - alternatywa dla kupowanych przesłodzonych batonów i ciasteczek w sklepach. Zabawa w odmierzanie.   K. Kielak

~~~~~~

Tosty w "Stokrotkach" - każdy przedszkolak przygotowuje zdrowe kanapki; zabawa uczyła dzieci komponowania kanapek z wykorzystaniem warzyw, utrwaliła orientację w zasadach zdrowego żywienia, kształtowała właściwe formy zachowania się podczas przygotowywania posiłków.      K. Kielak, M. Rogowska

Gofry "Słonecznikach" - odczytywanie przepisu obrazkowego, odmierzanie, ważenie, liczenie; zasady bhp podczas posługiwania się gofrownicą, zdrowe dodatki: owoce.                   I. Iwańska-Brzeszcz

~~~~~~ 

 

Pieczemy gofry w "Tulipanach" i "Smaczna matematyka" - poznajemy miary produktów: łyżka, łyżeczka, szklanka, sztuka. Zabawy w odmierzanie i przeliczanie produktów spożywczych. Zdrowe dodatki do gofrów: owoce, dżemy, polewy bez cukru.     M. Borecka

~~~~~~


Ciasto z jabłkami - zachęcamy do zjadania jabłek w różnej postaci - tu propozycja jabłek  w cieście, z pomocą p. Basi kroiliśmy, mieszaliśmy, dodaliśmy do ciasta zdrowe i pełne witamin jabłka. Sprawdzaliśmy swoje umiejętności kulinarne.                     A. Dębkowska-Gut